Skolskjuts
Elever som behöver skolskjuts på grund av skolvägens längd, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet kan få det kostnadsfritt genom kommunen.
Om ditt barn går i förskoleklass, i grundskola eller i anpassad grundskola och om ni bor tillräckligt långt från skolan kan ni få kostnadsfri skolskjuts. Vilka avstånd som gäller beror på vilken årskurs ditt barn går i. Skolskjutsen sker i första hand med linjetrafikens bussar och då får eleven ett så kallat resekort. Om linjetrafik saknas, eller om eleven av något annat skäl inte kan åka med linjetrafikens bussar, anordnas skolskjuts genom en upphandlad entreprenör.
Ansökan
Ansökan om skolskjuts gör du i skolskjutsportalen. Där kan du ansöka om skolskjuts för elever i förskoleklass, grundskola, anpassad grund- och gymnasieskola samt busskort, resebidrag eller inackordering för gymnasieelever.
För att logga in på e-tjänsten behöver du ett BankID. Om du inte kan logga in med BankID, skicka ett mail till skolskjuts@vingaker.se för alternativa ansökningsvägar.
Ansök senast 30 april för varje kommande läsår. På Mina sidor i e-tjänsten kan du följa ditt ärende och se status på din ansökan.
Vem kan få skolskjuts?
Avstånd
Du kan ansöka om skolskjuts om ditt barn går i den närmsta skola som kommunen anvisat och om avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan är minst:
Årskurs F-3: 2 kilometer
Årskurs 4-6: 3 kilometer
Årskurs 7-9: 4 kilometer
Skolvägen är den närmsta vägen mellan hemmet och skolan, det vill säga den kortaste gångbara väg till skolan.
Kommunal skola i annan kommun
Om en elev ansöker om en plats i en skola i en annan kommun än den där eleven har sin folkbokföringsadress, kan eleven beviljas skolskjuts om det inte innebär ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen. Bedömningen utgår alltid från elevens rätt till skolskjuts till och från kommunens anvisade skola.
Om en elev går i en annan kommuns grundskola på grund av särskilda skäl, kan eleven beviljas skolskjuts om det inte innebär ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.
Fristående skola
Om en elev går i en fristående grundskola i hemkommunen kan eleven beviljas skolskjuts om det inte innebär ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen. Bedömningen utgår alltid från elevens rätt till skolskjuts till och från kommunens anvisade skola. Beslut om att inte bevilja sådan skjuts överklagas med laglighetsprövning.
Om en elev går i en fristående grundskola i en annan kommun än den där eleven har sin folkbokföringsadress, har eleven inte rätt till skolskjuts.
Vid växelvis boende
Vid växelvis boende måste båda föräldrarna bo i Vingåkers kommun för att barnet ska få skolskjuts till båda adresserna. Barnet måste vara folkbokfört på en av adresserna och gå på sin kommunala placeringsskola samt att övriga villkor för skolskjuts är uppfyllda. Det växelvisa boende ska vara ett fast arrangemang och skolskjuts planeras och organiseras i första hand för hela veckor till en adress.
Fritidshem
Kommunen är inte skyldig att ordna skjuts till och från fritidshem. Undantag gäller för elever i anpassad grundskola och de fall där skolan saknas i anslutning till det fritidshem som ligger närmast hemmet, i dessa fall beviljas eleven skolskjuts från och till fritidshem.
Vingåkerselev som valt skola i annan kommun erbjuds inte skolskjuts till och från fritidshem eller fritidsklubb.
Varaktig funktionsnedsättning
Ansökan kompletteras med ett medicinskt intyg, ett intyg som tydligt framgår elevens specifika behov. Bor elev inom avståndskriterierna så behövs intyg att elev inte kan ta sig fysiskt till och från skolan tillsammans med vårdnadshavare.
Tillfällig funktionsnedsättning
Elev som exempelvis har råkat ut för en olycka och därefter inte kan ta sig till skolan under en begränsad period har inte rätt till skolskjuts. Dessa fall täcks av kommunens olycksfallsförsäkring. Vårdnadshavare tar kontakt med försäkringsbolaget.
Annan särskild omständighet
Skolskjuts kan beviljas i situationer där det finns särskilda omständigheter, även om det inte uppfyller kriterierna för avstånd, trafikförhållanden eller funktionsnedsättning. Vid bedömning av särskilda skäl kan handläggare inhämta yttrande från skolans elevhälsa och rektor.
Skolbil
Axelssons Turisttrafik kör kommunens skolbil. För frågor om pågående resor, förseningar och för att göra tillfälliga avbokningar kontakta Axelssons Turisttrafik.
Linjetrafik
Elev som hänvisas till linjetrafiken får en giltig biljettprodukt aktiverat på ett busskort, som avser resor till och från skolan.
Busskortet fungerar vardagar under ordinarie läsårstider mellan 04:00-23:59. Det går inte att resa med busskortet under sommar- och jullov. Övriga lov går det att åka med busskortet. Du kan enkelt ladda på busskortet med privata biljettprodukter för att resa andra tider.
Borttappat eller trasigt busskort
Om du tappar ditt kort eller det går sönder, kontakta skolans reception för att få ett nytt. En avgift kan tas ut. Glöm inte att skriva ditt namn på baksidan på busskortet. Om du inte har en giltig biljett vid kontroll har Sörmlandstrafiken rätt att tilldela en tilläggsavgift, enligt lagen (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik.
Kontakt
Skolbil
010-207 11 03
0736-20 10 03 (endast textmeddelande)
sormland@axbuss.com
Linjetrafik
0771-22 40 00
kundservice@sormlandstrafiken.se
Webbplats
Sörmlandstrafiken (sormlandstrafiken.se)