Översiktsplan
Översiktsplanen talar om hur kommunen planerar för användningen av marken och vattnet i kommunen.
Översiktsplanen ligger till grund för efterföljande planering och beslut, bland annat vid detaljplaner och bygglov. En översiktsplan antas av kommunfullmäktige. Minst en gång mellan varje val ska gällande översiktsplan aktualitetsprövas. Det innebär att kommunfullmäktige tar ställning till om översiktsplanen är aktuell eller inte. Länsstyrelsen ska i samband med detta redogöra för de statliga intressena och ge sin syn på planens aktualitet. Om kommunfullmäktige vid en prövning kommer fram till att planen behöver revideras eller att en ny plan behöver tas fram, inleds planprocessen med att ta fram ett förslag till ny eller reviderad översiktsplan. Att ta fram en ny översiktsplan kan ta flera år.
Delar av översiktsplanen för Vingåkers kommun (antagen 2010-11-22) har bedömts vara inaktuella och en ny översiktsplan håller på att tas fram. Se vidare information om nuvarande granskningsförslag nedan.
Målbild för Vingåkers nya översiktsplan:
- värna småskalighet och landsbygdsidentitet
- stärka och utveckla orters/områdens karaktär och särart
- stärka och utveckla bygdens naturmiljö och tillgänglighet till friluftsliv
- planera för mötesplatser och goda lärmiljöer
- underlätta att färdas till fots, med cykel och kollektiva transportlösningar
- verka för goda regionala kommunikationer
- skapa förutsättningar för minskad klimat- och miljöpåverkan
För Vingåkers kommun finns förutom en kommuntäckande översiktsplan ett tillägg till översiktsplanen gällande vindkraft.
Granskning av översiktsplan 2035
Ett förslag till översiktsplan för Vingåkers kommun har tagits fram och ställdes ut för granskning under perioden 7 mars 2025 till och med 7 maj 2025.
Syftet med planförslaget är att ersätta tidigare översiktsplan. I den nya planen beskrivs hur kommunens ska utvecklas fram till 2035. Översiktsplanen ska vägleda kommunen, myndigheter och andra i beslut kring mark- och vattenanvändning. Planen beskriver kommunens viljeriktning och ger handlingsberedskap för framtida beslut och planering för att möta behov och efterfrågan. En översiktsplan bedöms enligt miljöbalken kunna innebära en betydande miljöpåverkan, varför även en miljökonsekvensbeskrivning tas fram.
Arbetet fortsätter nu i nästa skede – att ta fram ett färdigt förslag till ny översiktsplan. I detta skede tar vi hänsyn till de synpunkter som inkom under granskningsperioden. Granskningsförslaget finns tills vidare tillgängligt nedan.