Livsmedel
Som livsmedelsföretagare bär du ansvar över att produkterna som du säljer är säkra, rätt märkta och inte vilseledande.
Du som är livsmedelsföretagare har skyldighet att följa livsmedelslagstiftningen. För att skydda människors hälsa och säkra god hantering av livsmedel bedriver kommunens inspektörer tillsyn och kontrollerar livsmedelsverksamheter regelbundet.
Alla livsmedelsverksamheter i Vingåker måste vara registrerade hos samhällsbyggnadsnämnden. Registreringen ska göras innan verksamheten börjar bedrivas. Om den tillkommer vid ett senare skede kan en sanktionsavgift tillkomma.
Livsmedelsverksamhet
Vad är en livsmedelsverksamhet? Ett livsmedelsföretag producerar, bearbetar eller distribuerar mat. Det kan exempelvis vara restauranger, caféer, cateringföretag, skolkök, kiosker och butiker.
Dricksvatten är också livsmedel. Om du har en dricksvattenanläggning som tillhandahåller mer än 10 m3 dricksvatten per dygn eller försörjer fler än 50 personer, samt dricksvattenanläggningar som tillhandahåller vatten som en del av kommersiell eller offentlige verksamhet. Omfattas den av livsmedelslagen och ska registreras.
Sjuk av mat
Om du misstänker matförgiftning ska du anmäla det till samhällsbyggnadsnämnden så snart som möjligt. Våra livsmedelsinspektörer kommer att utreda detta för att hindra andra från att bli sjuka.
Anmälan skickas in via e-tjänst för anmälan om misstänkt matförgiftning.
Anmälan om livsmedelsverksamhet
Alla som driver en livsmedelsverksamhet ska anmäla detta till samhällsbyggnadsnämnden senast två veckor innan de startar. Som livsmedelsverksamhet räknas exempelvis restauranger, caféer, butiker och livsmedelstillverkning. Det gäller oavsett om verksamheten är helt ny, eller om du övertar en befintlig verksamhet.
För att anmäla en livsmedelsverksamhet fyller du i blankett/e-tjänst ”Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning” och skickar in den till oss senast två veckor innan du startar.
När vi får in en anmälan registrerar vi verksamheten i vårt register över livsmedelsanläggningar i kommunen. Vi kommer även att utföra kontroller på anläggningen för att se att maten är säker att äta och är rätt märkt och inte vilseleder någon.
När du avslutar en verksamhet, eller överlåter den till någon annan så behöver du även anmäla det.
Fettavskiljare
De verksamheter som hanterar och tillverkar livsmedel ska installera fettavskiljare för att motverka stopp i ledningsnätet. Läs mer om fettavskiljare på Sörmland Vattens hemsida genom att klicka här.
Dricksvatten
Vatten är vårt viktigaste livsmedel, och därför utövar vi tillsyn över vissa dricksvattenanläggningar. Om en vattentäkt förser 50 personer med vatten, eller producerar 10 kubik vatten eller mer per dygn så måste den registreras. En vattentäkt förser en livsmedelsanläggning med vatten, eller någon annan verksamhet (exempelvis hotell, pensionat, vårdhem eller liknande) så måste de också registreras oavsett mängd producerat vatten.