Artikeln publicerades 12 maj 2025

Vingåker kraftsamlar för en åldersvänlig bygd

Vingåkers kommun har antagit en ny strategi för att möta den demografiska utmaningen med en växande andel äldre och en minskande andel i arbetsför ålder.

I samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 7 april antog Vingåkers kommun en strategi för att skapa en åldersvänlig bygd för perioden 2025–2031. Strategin är ett svar på den demografiska utmaning som hela Sverige står inför – där andelen personer över 80 år väntas öka med 40 procent fram till 2030, samtidigt som ökningen av personer i arbetsför ålder stannar vid blygsamma 4 procent.

Omställningen är en samhällsfråga och behöver ske i samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv, seniorer och alla delar av den kommunala organisationen. Med den här strategin tar vi ett viktigt initiativ för att göra hela Vingåkersbygden mer åldersvänlig, säger Ralf Hedin, kommundirektör.

Strategin ger en gemensam färdriktning och ska bidra till att öka förståelsen och förändringstakten i omställningen. Målet är tydligt: att skapa förutsättningar för ett hälsosamt och aktivt liv där äldre kan vara självständiga, delaktiga i gemenskap och där vårdpersonal ges bättre möjligheter att fokusera på det allra viktigaste – att ge äldre människor den omsorg och trygghet de förtjänar.

Som liten landsbygdskommun har Vingåker särskilt stora utmaningar kopplat till den demografiska utmaningen med en hög andel äldre, socioekonomiska förutsättningar som varierar inom befolkningen och en krympande andel personer i arbetsför ålder. Detta medför en växande brist på arbetskraft inom vård och omsorg, vilket i sin tur ställer krav på nytänkande lösningar och samverkan för att möta framtidens behov.

Sedan 2020 har kommunen, med stöd från Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) inom programmet Utmaningsdriven innovation, drivit ett utvecklingsarbete med målet att göra Vingåker till en åldersvänlig bygd. Projektet avslutas i december 2025 och för att säkerställa en långsiktighet i arbetet behövs strategin.

Vi är på väg att skapa något unikt i Vingåker. Här samverkar digital teknik med sociala strukturer för att möjliggöra ett längre, friskare och mer meningsfullt liv för våra äldre invånare, säger Johanna Eliasson projektledare för satsningen.

Utvecklingen baseras på forskning och på insikter om vad seniorer själva efterfrågar – som möjlighet till delaktighet, självbestämmande och trygghet i vardagen. Genom nära samverkan med akademi, privata aktörer, civilsamhälle och seniorer formas en åldersvänlig bygd där innovativa välfärdstjänster och ny teknik går hand i hand med social infrastruktur.

Med strategin som grund tar Vingåker nu nästa steg mot en åldersvänlig bygd – där invånarna ges goda förutsättningar att leva ett tryggt, aktivt och meningsfullt åldrande.

Vad är en åldersvänlig bygd?

En åldersvänlig bygd är en plats där den fysiska, sociala och ekonomiska miljön är utformad för att stödja och möjliggöra ett hälsosamt och aktivt åldrande, där äldre människor kan leva tryggt, upprätthålla sin hälsa och fortsätta delta i samhället på meningsfulla sätt.