Gymnasieskola

I Vingåkers kommun finns ingen gymnasieskola. Gymnasieutbildning erbjuds genom samverkansavtal mellan Vingåkers kommun och några av våra närliggande kommuner.

Gymnasieskolor

Eleverna är förstahandssökande till:

  • Flen och Katrineholm, som vi har primärt samverkansavtal med
  • Fristående gymnasieskolor i hela landet
  • Gymnasieutbildningar med riksintag

Vi har även sekundära samverkansavtal med nedanstående kommuner, som du då också blir förstahandssökande till:

  • Hallsberg
  • Degerfors NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning)
  • Falkenberg NIU
  • Linköping NIU
  • Uppsala NIU
  • Åtvidaberg NIU

Det finns möjlighet att söka andra gymnasieskolor än de som kommunen har samverkansavtal med. Då söker du som andrahandssökande. Det betyder att du endast erbjuds plats om det finns lediga platser kvar när de som kan söka skolan i första hand, har gjort sina val. Om programmet du söker inte finns i Flen eller Katrineholm blir du dock förstahandssökande, även om vi inte har samverkansavtal med respektive kommun.

Elevresor och inackordering

För att ha rätt till elevresor eller inackordering till gymnasiet behöver du vara folkbokförd i Vingåkers kommun. Vilket bidrag du kan få beror på var du valt att studera. Om du går på gymnasiet i:

• Södermanlands län – erbjuds du buss- och tågkort via Sörmlandstrafiken
• Hallsberg och övriga orter – erbjuds du resebidrag för tåg- och busskort med Movingo, om du pendlar varje dag

Ansökan

Ansökan om elevresor och inackorderingsbidrag ska sökas inför varje nytt läsår. I skolskjutsportalen kan du ansöka om busskort, resebidrag eller inackordering för gymnasieelever.

För att logga in på e-tjänsten behöver du ett BankID. Om du inte kan logga in med BankID, skicka e-post till skolskjuts@vingaker.se för alternativa ansökningsvägar.

Sista ansökningsdatum:
30 april för gymnasiet årskurs 2-3
30 maj för gymnasiet årskurs 1 (utgå från ditt förstahandsval i ansökan)

OBS! Har du Sörmlandstrafikens busskort sedan tidigare läsår, anger du kortnumret i e-tjänsten. Numret (tio siffror) står på baksidan av kortet.

Elever som på grund av funktionsnedsättning inte kan nyttja allmän kommunikation kontaktar elevhälsochefen. Se kontaktuppgifter nedan.

Vem kan få inackordering?

Inackorderingstillägg är ett stöd till dig som studerar på gymnasiet och behöver bo inackorderad. Stödet gäller kostnader för boende, fördyrat uppehälle samt resor till och från hemmet.

Studerar du på en kommunal skola söker du tillägget i din hemkommun. Studerar du på folkhögskola, fristående skola eller riksinternat söker du inackorderingstillägget hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Eleven kan, till och med första halvåret det år de fyller 20 år, ha rätt till inackorderingstillägg om de uppfyller nedanstående förutsättningar. Elever som fyllt 20 år har möjlighet att ansöka om inackorderingsbidrag hos CSN.

Villkor för inackorderingstillägg:

  • du ska studera heltid på gymnasieskola
  • du ska ha en resväg om minst 50 km (enkel resa) eller minst 2 timmars restid per dag
  • du kan inte få inackorderingstillägg samtidigt som du får busskort eller resebidrag
  • du ska vara förstahandsmottagen, dvs att sökt nationellt program inte finns på hemorten eller att sökt
  • program har riksintag (tex riksidrottsgymnasium)

Inackorderingstillägget är 1/30 av basbeloppet, för år 2025 är summan 1 960 kronor per månad och kan sökas för fyra månader på hösten och fem månader på våren. Utbetalning sker i förskott runt den 25:e varje månad från och med augusti till april.

Att resa med buss

För att kunna åka med buss behöver du ha en giltig biljett när du kliver på bussen. För gymnasieelever aktiveras en biljettprodukt som är giltig med 3 resor per dygn under skoldagar.

Busskortet fungerar vardagar under ordinarie läsårstider mellan 04:00-23:59. Det går inte att resa med busskortet under sommar- och jullov. Övriga lov går det att åka med busskortet. Du kan enkelt ladda på busskortet med privata biljettprodukter för att resa andra tider.

Borttappat eller trasigt busskort
Om du tappar ditt kort eller det går sönder, kontakta skolans reception för att få ett nytt. En avgift kan tas ut. Glöm inte att skriva ditt namn på baksidan på busskortet. Om du inte har en giltig biljett vid kontroll har Sörmlandstrafiken rätt att tilldela en tilläggsavgift, enligt lagen (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik.

Att resa med Movingo

Ladda ned Movingo-appen i mobilen och registrera ett konto. Köp en 30-dagarsbiljett och välj ungdom/student samt det aktiveringsdatum då biljetten ska börja gälla. Observera att du ska ange periodens startdatum ovan som aktiveringsdatum, annars kommer inte biljetterna att räcka terminen ut. Biljetten gäller bara på Mälartåg samt SJ:s regionaltåg.

Movingobiljetten gäller även i kollektivtrafiken. Förutom tåget kan du åka i kollektivtrafiken i det län du åker från och till. Om du till exempel gå i Hallsberg kan du åka buss i hela Sörmland samt med Länstrafiken i Örebro. De som åker buss in till Vingåker för att ta tåget till skolan behöver alltså inte köpa separata busskort.

I vissa län fungerar ännu inte “blippandet” med mobilappen i bussen. Där får man i stället visa fram sin 30-dagarsbiljett i appen för chauffören.

OBS! Se till att mobilen alltid är laddad, om du inte kan visa upp din biljett i appen kan du riskera att få betala böter.

Kommunala aktivitetsansvaret

Kommunen har aktivitetsansvar för ungdomar som är under 20 år och som har fullgjort sin skolplikt i grundskola, men inte genomför eller fullföljt utbildning på gymnasieskola.

Kontakt

Handläggare elevresor

skolskjuts@vingaker.se

Gymnasiet

0151-191 49

Elevhälsochef / Chef för modersmålslärare och studiehandledare

monika.holen@vingaker.se
0151-191 54